top of page
  • תמונת הסופר/תWeather Now

אסון בתורכיה כ-44 הרוגים מהצפות, האם הדבר עשוי להתרחש באזורנו?

סופה טרופית נדירה התפתחה השבוע בים השחור והובילה לרוחות עזות וגלים גבוהים במיוחד בחופים הצפוניים של תורכיה. ההצפות הביאו למותם של 44 אנשים ובכך, אירוע זה מצטרף לאסון טבע נוסף שהיה במדינה במהלך החודש האחרון- שרפות הענק בדרום המדינה שגבו את חייהם של 7 הרוגים.


הים השחור הוא גוף מים קטן יחסית ומוקף ברצועות הרים שמקשות לרוב פיתוחים של ציקלונים טרופים, אולם בשנים האחרונות טמפרטורת המים עלתה בחלק מהאזורים בלא פחות מ-5 מעלות ביחס לטמפרטורה הממוצעת שהייתה לפני שני עשורים והדבר גורר התאדות מאסיבית של הים והיווצרות עננים.


במהלך ההיסטוריה תועדו בים השחור כ-3 סופות טרופיות בלבד, לפני שנות ה-2000 לא נצפה שום מקרה.


גם אצלנו בים התיכון לקראת שלהי הקיץ בחודש ספטמבר לרוב, כשהאוויר מתחיל להתקרר והים מגיע לשיא חומו השנתי במקביל נוצרת סופה טרופית אחת בלבד בשנה בממוצע, לרוב באזור איטליה או יוון.


אולם עם התחממות מי הים התיכון החלו בשנים האחרונות להופיע יותר מסופה אחת בעלת מאפיינים טרופים ואף בחוף המזרחי של הים בו אנו שוכנים בשנתיים האחרונות נצפה האירוע פעמיים (באוקטובר 2019 ודצמבר 2020), למזלנו אותן סופות נחלשו עוד בטרם פגיעתן באזורנו, אך אין זה אומר שבחודשי הסתיו הבאים זה לא יקרה.....


כעת טמפרטורת הים בחופינו עומדת על 31.6 מעלות, שני עשיריות המעלה בלבד מתחת לשיא שתועד בשנת 2015, האם זה אומר שלפנינו סתיו גשום ופעיל במיוחד?...


אם המערכות הסינופטיות לא יגיעו, הפוטנציאל לא ינוצל ובנוסף, אנו לא יודעים עד כמה ספטמבר ואוקטובר יהיו חמים על מנת שהים לא יאבד מחומו שמגיע בימים אלה של השנה לשיאו.


לדוגמא: הקיצים של השנים 1998 ו-2010 היו החמים ביותר שתועדו בארץ וטמפרטורת הים נסקה לערכים דומים לאלו שנמדדים היום אך בחודשי הסתיו שהגיעו לאחר מכן, מערכות משקעים נעדרו מלהגיע ושרר יובש קיצוני בכל הארץ.



מבנים שנהרסו בתורכיה


התחממות טמפרטורת מי הים השחור ביחס לממוצע


ציקלון טרופי ששהה מול חופי הארץ באוקטובר 2019, בזמנו חלק מהתרחישים שהיו על פי חלק מהמודלים היא לסערה חסרת תקדים ברחבי הארץ ולמזלנו, היא פגעה קודם במצרים ונחלשה מאד בדרכה אלינו.

57 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page