החורף נגמר, שרב משמעותי בדרך
לאחר גל הקור החריג וחסר התקדים בחלק מהתחנות במשך הזמן שלו לתקופת שלהי החורף-תחילת האביב, נראה שהחום עומד להרים ראש.
גל הקור הנוכחי כלל מספר אירועי שלג, אחד מהם לווה בירידת שלגים במקומות נמוכים במיוחד שלא רואים כמעט אפילו באמצע החורף (בהשוואה לעבר, עולה כי שלג במקומות נמוכים ירד רק במהלך מרץ 1943 בתחילת החודש, לאמצע החודש לא נמצאו מקרים דומים בעבר) והשני שהיה בימים האחרונים ולווה בכמות שלג משמעותית בפסגות הגולן והר מירון (תופעה שלא קרתה מאז סוף מרץ 2003).
מרץ 2022 הולך להסתיים כאחד מחודשי המרץ הקרים מתחילת המדידות בארץ, אך לא הקר ביותר משום שהטמפרטורות בחלקו הראשון והטמפרטורות החזויות לימיו האחרונים של החודש יעלו את ממוצע הטמפרטורות החודשי וניתן לציין את מרץ 1953 שכנראה יהיה קר בצורה מובהקת יותר מהנוכחי ואת חודשי מרץ בשנים 1967, 1987 ו-1992 שכנראה חודש מרץ של השנה יתברג בינם (מקום מכובד בהחלט).
נציין כי גם חודש מרץ הנוכחי מסתמן שיגמר כקריר אפילו מפברואר השנה (שהיה קרוב לממוצע מבחינת הטמפרטורות), תופעה חריגה מאד מכוון שזווית פגיעת קרני השמש בחודש זה מחממת את הקרקע באופן משמעותי הרבה יותר מפברואר ולכן אנו בדרך כלל נתחיל להרגיש את הפכפכות האביבית בחודש זה.
לעתים יש גם חודשי מרץ בעלי אופי חורפי וגשום, אבל גם בהם הטמפרטורות מזנקות ביחס לחודש הקודם לו.
מרץ מצטרף גם למחצית השנייה של חודש ינואר שהייתה קרה מאד ולחודש פברואר שהצטברו גם במהלכו מספר נאה של שעות קור, כך שהעצים הנשירים אשר פורחים כמו השזיף והשקד לדוגמא, עוד לא החלו להתעורר באזור ההר, ופרחים אשר מצויים בחודשי החורף בארץ עדין פורחים כמו הכלנית, הצבעוני והרקפות.
שלג ברמת הגולן בשישי
צילום: ליאור אבולעפיה
הסיבה לקור החריג במהלך התקופה האחרונה היא היווצרות של "חסימת אומגה" מעל מרכז אירופה.
השם ""חסימת אומגה" היא בשל התצורה שבה נראית החסימה במפות הסינופטיות (ובתמונה המצורפת) אשר נראית כמו היוונית אומגה (Ω) ולה מאזן מיוחד שמתנגד לסיבוב כדור הארץ (כח קוריוליס) ובעצם משאיר את אותו מצב סינופטי למשך זמן רב והתוצאה, במרכז אירופה וסקנדינביה בפרט נוצר מצב של מזג אוויר נוח יחסית כל החודש בעוד לאזור תורכיה, יוון והים השחור הגיעה הספקה בלתי נגמרת של קור רוסי, אנו רק "טעמנו" מאותה מסת קור אדירה.

כל זה עומד להשתנות במהלך השבוע הקרוב....
גל גשם מחודש יעבור צפונית לנו הלילה ותושבי הצפון יתכן ויקבלו "שאריות" ממנו עם גשם מקומי ומזג אוויר מעט יותר סגרירי מחר (ראשון) בליווי טפטוף.
אך בזה תסתכם התקופה הקרה, הגשומה והמושלגת שעברנו....
כבר מיום שני הקרוב זרימות הרוח הדרום מזרחיות החמימות והיבשות ממדבריות ערב חוזרות, עם עליה ניכרת בטמפרטורות, התבהרות ומזג אוויר נוח ואף חמים בחלק מאזורי הארץ.
האביב יקח שלב אחד קדימה עם התחממות נוספת מחמישי והתפתחות תנאי שרב משמעותיים ראשונים בעונה כבר במהלך סוף שבוע הבא ואף אולי גם בימים שלאחריו.
הטמפרטורות עשויות להגיע באזורים רבים בארץ לסביבות ה-30 מעלות ואף בצפון הנגב להגיע מעל ל-35 מעלות (להזכירכם, עד אתמול ירד כאן שלג בהרים).
במבט לטווח הארוך יותר, מסת הקור עוברת למערב אירופה ואנו הפעם נסבול תחת האוויר החם של המדבריות הסובבים אותנו, נציין כי בזכות גלי הקור הממושכים החודש, הים התיכון כמעט ולא התחמם משיא החורף וזה עשוי לחזק את הבריזה מהים ולמעשה להגן על אזור החוף מטמפרטורות חריגות.
גשם לא נראה באופק.
עונת הגשם עוד טרם נגמרה רשמית ( לרוב עונת הגשם מתפרסת בין החודשים ספטמבר-מאי), אך בממוצע הגשמים בחודש אפריל הם פחותים משמעותית ממרץ ויורדים לרוב בלי תפרוסת אחדיה להבדיל מהחורף, כך שבוודאי ישנה ייתכנות לעוד גשמים העונה, אך ככל הנראה התמונה הכללית של מאזן הגשמים מתחילת העונה לא תשתנה ובזכות גשמי הימים האחרונים הצלחנו להגיע לממוצע השנתי לכל עונת הגשם באזורים רבים בארץ, כך שזכינו לעוד חורף לא יבש ולמעשה לא חווינו עונת משקעים עם כמויות מתחת לממוצע בממוצע ארצי מאז חורף 2017\2018.

כמות הגשם שירדה מתחילת העונה עד היום, ניתן לראות כי במרבית התחנות בצפון ובמרכז הגענו לממוצע לכל עונת הגשמים ואף באזור החוף כמויות הגשם שהתקבלה השנה גבוהה משמעותית מהממוצע.
בדרום המצב שונה, שם מדובר בחורף מועט גשמים נוסף שמצטרף גם לקודמו באזור זה.

גרף אנסמבל לטמפרטורה החזויה לגובה 1,500 מטר בקירוב לתקופה הקרובה, ניתן לראות כי החל משבוע הבא נכנס לתקופה חמה משמעותית מהממוצע בניגוד לגל הקור הממושך שהיה כאן בשבועות האחרונים.