עד כה כמעט כל יממות החורף הנוכחי יבשות ושטופות שמש.
על פי סקירה של השירות המטאורלוגי, מיעוט הגשמים בצפון הארץ חריג:
באזור רמת הגולן- מדובר במיעוט משקעים חסר תקדים לתקופת המדידה בין ספטמבר עד אמצע ינואר!
במרבית הגליל: היו בין 7-4 שנים בלבד בהן מיעוט הגשם היה קיצוני יותר.
ביתר אזורי הצפון והמרכז- מיעוט הגשמים עדין בולט אך הין בין 20-10 שנים בהן ירד פחות גשם מהשנה הנוכחית.
*נציין כי ברמת הגולן התחילו המדידות בשנות ה-70, כך ששנות בצורת שחלקן נמצאות בסטטיסטיקה שלנו ליתר אזורי הארץ לא כוללות לרמת הגולן.
לצערנו במהלך התקופה הקרובה נראה רק החמרה בגירעון הקיים וסביר להניח כי השנה הנוכחית תסתיים כבצורת גם אם במידה והמחצית השנייה של העונה תהיה גשומה יותר, נצטרך ריבוי גשמים מאד קיצוני ושלא נאמר חסר תקדים בחלק מהמקומות על מנת שהפערים הקיימים יסגרו.
בכל זאת, יש תקווה לקבל אירועי גשם חורפיים בתדירות גבוהה יותר בהמשך החורף.
נתחיל מסקירה על השבוע הנוכחי שלא צפוי להזכיר בשום מובן את סוף ינואר.
אם באותם ימים לפני שנה חווינו גל קור חריג וכמה מערכות שלג, הרי שהשבוע נקבל מזג אוויר שמתאים הרבה יותר לחודשי מרץ-אפריל.
הדבר נגרם בשל השפעה יציבה של חזקה של רכס רום סטטי השורר מעל לאזורנו, אשר נגרם מהצפנה של זרם הסילון הפולארי (רצועת רוחות חזקה ברום העליון) מעל קווי האורך שלנו. דבר המונע לקור ומערכות מצפון להגיע לכאן.
במקביל, לא הרחק מכאן אוויר קר מדרים באין מפריע למרכז ומערב הים התיכון בליווי מערכות חורפיות תכופות באזור איטליה וצפון אפריקה.
"שאריות" מאותן התפתחויות במרכז הים התיכון יתכן ונקבל בשבת כאשר מערכת חורפית תנוע לכווננו אך למרבה הצער בשל התפתחות מערכת מחודשת ממערב היא תהיה בנסיגה צפונה ועל כן יתכן והצפון יכל ליהנות ממעט גשם, יתר האזורים יקבלו בעקר אבק.
בסקטור החם של אותה המערכת בשישי, הטמפרטורות עשויות לעלות לכדי ערכים שלא רואים מדי כל חורף לבין 26-24 מעלות במישור החוף יחד עם סיכוי להיערמות אבק ממדבריות מצריים.
אביב במיטבו לא כן?
לאחר התקררות הצפויה בשבת, בעוד כשבוע צפויה שוב התחממות מחודשת לערכים חריגים לתקופה וחמימים.
בכל זאת, יש אינדיקציה לחורף אמיתי לקראת תחילת פברואר!
למזלנו נסיים את הסקירה עם מבט אופטימי להמשך, נראה כי מרכז הכובד מאיטליה צפוי לנוע באיטיות לעברנו עם מגמה חורפית מובהקת לסוף החודש ותחילת פברואר בתקווה שנקבל אירוע משמעותי.
מרבית תרחישי המודלים מדרימים בקווי האורך שלנו את זרם הסילון הפולארי ואיתו פוטנציאל למעבר מערכות חורפיות מצפון בצורה "בריאה" יותר.
אנומליה של אנליזת איסי להיום. ניתן לראות את מסאת האוויר הקר נאגרת במרכז ומערב אירופה (בצבעים כחולים), בעוד אנו מקבלים אוויר חם באופן יחסי.
ממוצע ההרצות של איסי לתחילת פברואר, מביא אווירה קריר יחסית לכלל אזור הים התיכון ולישראל בפרט.
תרחישי ההרצות של איסי לטמפרטורה באזור ירושלים, הקו האדום מייצג את החציון לתקופה זו והקו הלבן מייצג את הממוצע של רוב התרחישים. לאחר התקופה הקרובה שצפויה להיות חמימה למדי.
ישנה מגמה מובהקת להתקררות בסוף החודש ובתחילת פברואר.
Comments